optimizacija sajta
i-mejl
telefon

SEO OPTIMIZACIJA


Za unapređenje vašeg poslovanja u 2023.


SEO optimizacija (eng. Search engine Optimization) je postupak unapređenja vašeg sajta kako bi bio bolje pozicioniraniji u pretragama koje se sprovode preko internet pretraživača kakav je, pre svega, Gugl (eng. Google).

To unapređenje sprovodi se u dva pravca kao deo sveobuhvatne marketing strategije.

Najpre se unapređuju tehničke performanse sajta. Sajt mora da bude bezbedan, lepo dizajniran, čitljiv na svim uređajima, od mobilnih telefona preko tableta do desktop računara, i da ima zadovoljavajuću brzinu.

Pored tehničkog unapređenja, sajt mora da sadrži kvalitetne, informativne i relevantne tekstove koji posetiocu pružaju sve relevantne informacije o uslugama koje ga zanimaju i o kojima želi da se informiše pretražujući na Guglu.

Cilj je biti prvi na Guglu, ili bar među prvim rezultatima, što vrlo često može da rezultira time da budete i prvi u biznisu.

Kontaktirajte nas na telefon 062234251 ili na i-mejl kontakt@spektrum.rs


seo optimizacija

Strategije koje se sprovode radi boljeg pozicioniranja sajta na Guglu mogu se objedinjeno nazvati – SEO optimizacija. SEO optimizacija sajta pomaže vam da doprete do ciljne publike, tako što će pretraživač prikazati vaš sajt na prvoj stranici Gugla za pretrage koje korisnik napravi a koje su u vezi sa vašim poslovanjem i uslugama koje pružate. S obzirom da se svakodnevno pretraži preko 4 milijardi ključnih reči na Guglu, dobro rangiran sajt na Guglu i ostalim pretraživačima presudan je faktor za uspešan biznis - što će vam potvrditi svaka kvalitetna agencija za poslovni konsalting.

SEO optimizacija je proces optimizacije stranica sajta kako bi se poboljšalo njihovo rangiranje na pretraživačima poput Gugla, Binga, Yahooa, itd. Cilj SEO optimizacije je da se stranice sajta pozicioniraju što više moguće među rezultatima pretraživanja za određene ključne reči ili fraze, kako bi se povećao saobraćaj, pozicija i vidljivost sajta.

Postoje različiti faktori koji utiču na rangiranje stranica sajta na pretraživačima, uključujući kvalitet sadržaja, upotrebu ključnih reči, kvalitet i relevantnost linkova, brzinu učitavanja stranica, korišćenje meta opisa, naslova i tagova, kvalitet dizajna sajta, responzivnost i druge tehničke faktore.

SEO optimizacija podrazumeva različite tehnike koje se primenjuju kako bi se povećala vidljivost sajta na pretraživačima. To može uključivati optimizaciju sadržaja sa ključnim rečima, kreiranje relevantnih linkova sa drugih sajtova, korišćenje adekvatnih tagova i opisa, kreiranje sitemapa i robots.txt fajlova, poboljšanje brzine učitavanja sajta i druge tehničke optimizacije.

optimizacija sajta

Ukratko, SEO optimizacija je važan proces koji pomaže da se veb stranice pozicioniraju na pretraživačima i dobiju što veću vidljivost i saobraćaj. To je proces koji zahteva kontinuiranu pažnju i optimizaciju kako bi se održala dobra pozicija na pretraživačima. U osnovi dobre pozicioniranosti je pružanje relevantnog, edukativnog, informativnog i korisnog sadržaja posetiocima sajta.

Kako je nastala SEO optimizacija?


SEO optimizacija se razvila kao odgovor na sve veću potrebu vlasnika sajtova i web stranica da svoje sadržaje učine vidljivijim na pretraživačima. Ova potreba je postala izraženija kako je internet postajao sve popularniji i kako su se pojavljivali novi sajtovi i sadržaji.

Prva pretraga na internetu napravljena je 1990. godine, a prvi pretraživač, Archie, pojavio se 1993. godine. U početku, pretraživači su koristili jednostavne algoritme koji su ocenjivali relevantnost stranice sajta na osnovu ključnih reči upotrebljenih u sadržaju. Međutim, zbog pojave velikog broja sajtova, algoritmi su postajali sve složeniji kako bi mogli da bolje ocene relevantnost sadržaja koji se nudi na sajtovima i da prikažu korisnicima najrelevantnije rezultate pretrage.

SEO optimizacija kao takva počela je da se razvija krajem devedesetih godina prošlog veka, kada su se pojavile prve SEO agencije i SEO stručnjaci. Ovi SEO stručnjaci počeli su da proučavaju algoritme pretraživača kako bi mogli da optimizuju web stranice za bolje rangiranje na pretraživačima.

U početku, SEO je često bio usmeren na manipulaciju algoritama pretraživača kroz crne" tehnike (Black Hat SEO) poput korišćenja ključnih reči u neprimetnom tekstu (tzv. "keyword stuffing"), sakrivanja sadržaja, kupovine linkova itd. Međutim, kako su algoritmi postajali složeniji i sve bolje uočavali ovakve manipulacije, SEO je evoluirao u disciplinu koja se usredsređuje na kvalitetan sadržaj i pozicioniranje web stranice na pretraživačima putem organske optimizacije.

Danas, SEO optimizacija je postala važan deo digitalnog marketinga, a vlasnici web stranica i brendova ulažu velike napore i sredstva kako bi svoje stranice rangirali visoko na pretraživačima.

Optimizacija sajta za Gugl pretraživač


Ukoliko želite da se vaš sajt pojavljuje kao prvi u internet pretragama za različite ključne reči koje se odnose na vašu oblast poslovanja, potrebna vam je optimizacija sajta. Bolja pozicija vašeg sajta u internet pretragama omogućiće vam povećanje posećenosti sajta i njegove ukupne vidljivosti. Na taj način, povećavate i šanse da prodate veći broj svojih proizvoda ili usluga, dođete do novih poslovnih partnera ili ugovorite nove poslovne saradnje.

Optimizacija sajta je proces koji se u osnovi sastoji od tri glavne aktivnosti:
1)Tehničko unapređenje sajta prema kriterijumima internet pretraživača i najboljim standardima kvalitetne SEO optimizacije.
2)Kreiranje kvalitetnog, informativnog i relevantnog sadržaja za sajt koji se optimizuje.
3)Kreiranje linkova na drugim kvalitetnim i relevantnim sajtovima koji vode ka sajtu koji se optimizuje (LinkBuilding). Optimizacija sajta omogućava da se vaš sajt pojavljuje na prvim stranicama pretrage kada internet korisnik unese određene ključne reči koje su u vezi sa vašim poslovanjem. Biti prvi na Guglu vrlo često znači biti prvi u biznisu. Optimizacija sajta vam je potrebna ako želite da klijenti dolaze do vas preko Gugla, da saznaju za vas preko Gugla i da prve utiske o vama stiču na osnovu vaše internet prezentacije i ukupnog prisustva na internetu.

Mi smo SEO agencija koja može da unapredi vaš sajt kako bi mu se povećale šanse da se pojavljuje kao prvi na Guglu za najrazličitije pretrage. Naš sajt je prvi za brojne druge pretrage koje su u vezi sa našim uslugama. Iako je teško postići prvu poziciju na Guglu, do sada nije postojao SEO zahtev naših klijenata koji nismo uspeli da ispunimo. Posećenost nekih sajtova naših klijenata dostižu i do više stotina hiljada poseta samo preko internet pretraga i prvi su za ogroman broj ključnih reči koje su u vezi sa njihovim poslovanjem. To su sve rezultati koje vam na sastanku možemo detaljno predstaviti i istovremeno osmisliti strategiju za ostvarenje jednakih rezultata i na vašem sajtu.

Optimizacija sajta vam omogućava interakciju sa klijentom pre nego što ste zvanično započeli saradnju – radi se o onom prvom utisku koji je uvek najvažniji. Još pre nego što vas je klijent angažovao za određeni projekat ili kupio neki vaš proizvod, već ste mu pružili sve relevantne informacije o onome što ga zanima i što mu je potrebno, i ostavili ste povoljan utisak koji će dovesti do toga da vas klijent angažuje i da dobijete novu stalnu mušteriju ili poslovnog partnera. Iz tog razloga SEO optimizacija sajta je proces koji može dovesti do značajnog unapređenja vašeg biznisa, do značajno povećanog profita, i igra jako bitnu stavku za svako poslovanje koje se neprestano unapređuje i usavršava. Pokretanjem portala Prvi na Guglu hteli smo da čitaocima približimo važnost SEO optimizacije.

Optimizovan sajt predstavlja sveukupno unapređenje i usavršenje vašeg sajta jer podrazumeva i potpunu tehničku besprekornost i bezbednost vaše internet prezentacije, prilagođenost za sve uređaje i ekrane, ubrzanje vašeg sajta, kao i kreiranje i objavljivanje kvalitetnog, korisnog i informativnog sadržaja koje treba da ostavi povoljan prvi utisak na sve vaše buduće klijente. Investicija u kvalitetnu optimizaciju sajta se uvek višestruko isplati na različite načine i upravo je to glavni razlog zašto se sprovodi i implementira.

Spektrum kooperativa nije samo programerska i SEO firma već pružamo i marketinške i konsalting usluge. Ako imate dileme u vezi sa tim kako optimizacija sajta može da pomogne vašem poslovanju, kontaktirajte nas da o svemu porazgovaramo do najsitnijih detalja. Želimo da i na vašem sajtu ostvarimo zavidne rezultate i verujemo da ćete nam biti još jedan uspešni partner kojim ćemo moći da se pohvalimo i da ćete nas preporučivati svojim prijateljima. Mi pružamo i brojne druge usluge koje mogu da unaprede vaše poslovanje i predstave ga u svetlu koje ono zaslužuje. U saradnji sa nama mi garantujemo da ćemo u svakom pogledu voditi računa o vašem najboljem interesu.

Da bismo dogovorili sve detalje u vezi sa SEO optimizacijom, ili nekom drugom našom uslugom, i da biste nam preneli svoje želje i informisali nas o svom radu, kontaktirajte nas na telefon 062234251 ili na i-mejl: kontakt@spektrum.rs.

Kako biti prvi na guglu


Biti prvi na Guglu u svojoj poslovnoj oblasti važno je za svaki biznis. Ako ste prvi na Guglu za ključne reči koje su bitne u vašoj poslovnoj oblasti, vaš biznis će doživeti procvat.

Ukoliko se vaš sajt pojavljuje kao prvi u pretraživaču, veća je šansa da će upravo vaša firma biti angažovana na određenom projektu ili da ćete upravo vi prodati određeni proizvod.

prvi na guglu

Mi smo prvi na Guglu za brojne pretrage koje su u vezi sa našim poslovanjem. Na primer, jedna od njih je i pretraga: 'programerska firma'

programerska firma

I svojim brojnim klijentima omogućili smo da budu prvi za pretrage koje su u vezi sa njihovim poslovanjem. Neki od sajtova naših klijenata imaju više stotina hiljada mesečnih poseta samo preko internet pretraga. Kontaktirajte nas da uspešne rezultate postignemo i na vašem sajtu.

Algoritmi koje Gugl koristi da bi rangirao sajtove prema važnosti za određenu oblast nisu u potpunosti dostupni javnosti. Ipak Gugl daje sugestije o najboljim tehnikama SEO optimizacije koje bi trebalo sprovesti na vašem sajtu da biste bili prvi na Guglu.

Mi kao SEO firma sledimo najbolje prakse SEO optimizacije sajta za Gugl. Naše dugogodišnje iskustvo i brojni uspešni projekti garancija su da će vam se isplatiti investiranje u SEO optimizaciju i da ćete vrlo verovatno biti prvi na guglu.

SEO agencija ne može da garantuje određenu poziciju na Guglu ali agencije mogu da pokažu uspešnost svojih prethodnih optimizacija. Iako Spektrum kooperativa ne može da garantuje određenu poziciju, može da garantuje da će vam se pozicija poboljšati, da će se povećati broj posetilaca na sajtu i da će vaš sajt biti značajno prisutniji. Odnosno, Spektrum kooperativa može da garantuje da će slediti najbolje prakse SEO optimizacije, u skladu sa savetima samih pretraživača, ali i u skladu sa svojim iskustvom stečenim u prethodnim uspešnim projektima.

Optimizacija sajta podrazumeva da je on usklađen sa najsavremenijim kriterijumima bezbednosti, kvalitetnog dizajna, dobre čitljivosti i prilagođenosti za sve širine ekrana. Jedino dobra SEO optimizacija sajta, koja poštuje sve ove kriterijume, može da omogući da se vaš sajt nađe na prvoj stranici gugla.

Naša izrada sajta vodi računa o svim zahtevima kvalitetne SEO optimizacije pa ćete našim angažovanjem na izradi sajta dobiti i optimizovan sajt.

Zašto je bitno da budete prvi na Guglu?


Bilo da poslujete kao manje ili veće preduzeće, potrebno je da imate sajt koji će biti dobro pozicioniran na Guglu, jer dobro rangiranje sajta na pretraživačima dovodi do veće posećenosti sajta što daje mogućnost za nove klijente i profit.

zašto je bitno da budete prvi na guglu

Najveći broj klijenata koristi Gugl, najdominantniji pretraživač, za pronalaženje relevantnih sajtova. Kada ukuca ključnu reč, korisniku će se otvoriti veliki broj stranica koje odgovaraju njegovom upitu. Međutim, korisnici uglavnom posećuju one stranice koje se pojave na prvoj strani pretraživača i to uglavnom one sajtove koji su na prvim mestima u rezultatima pretrage. Cilj dobrog pozicioniranja jeste da upravo vaš poslovni sajt bude ispred sajta vaših konkurenata. Dobra pozicija vašeg sajta uticaće na korisnike da izaberu baš vas, a ne vašeg konkurenta. Ukoliko se vaš sajt ne pojavljuje na prvoj stranici u rezultatima pretrage, znatno su vam smanjene mogućnosti da vas potencijalni novi klijenti kontaktiraju.

Prvi na Guglu - prvi u biznisu


Brojni naši klijenti uverili su se da možemo njihov sajt da postavimo da bude prvi na guglu za pretraživačke reči koje oni izaberu ili koje su u vezi sa njihovim poslovanjem. Izborom SEO optimizacije, izabrali ste potpunu modernizaciju vašeg sajta. Nakon SEO optimizacije, ne samo što ćete biti prisutniji u pretragama, već ćete imati potpuno modernizovan sajt koji će značajno unaprediti vaše poslovanje. Zastareli, neodržavani ili nefunkcionalni sajtovi ne mogu da budu dobro pozicionirani u Guglu pretragama. Zato je održavanje sajta sastavni deo SEO optimizacije

Da bismo dogovorili sve detalje u vezi sa SEO optimizacijom i da biste nam preneli svoje želje i informisali nas o svom poslovanju, kontaktirajte nas na telefon 062234251 ili na i-mejl kontakt@spektrum.rs.

Kako SEO optimizacija pomaže rastu biznisa?


SEO optimizacija pomaže rastu biznisa na nekoliko načina:

Povećanje vidljivosti - Kada se sajt optimizuje za pretraživače, on postaje vidljiviji na relevantnim pretragama, što dovodi do povećanja broja poseta i potencijalnih kupaca. To može da pomogne u povećanju svesti o brendu i stvaranju potražnje za proizvodima ili uslugama koje se nude.

Povećanje kvaliteta saobraćaja - Dobra SEO optimizacija fokusira se na ciljane ključne reči i relevantan sadržaj, što dovodi do povećanja kvaliteta saobraćaja na sajtu.

Povećanje konkurentnosti - Dobra SEO optimizacija pomaže da se sajt rangira bolje od konkurencije za određene ključne reči, što dovodi do povećanja konkurentnosti sajta.

Dugoročni rezultati - Dobra SEO optimizacija je dugoročna strategija koja može da donese kontinuirano povećanje saobraćaja na sajtu tokom vremena.

Dostupnost analitike - SEO optimizacija pruža detaljnu analitiku o saobraćaju na sajtu, što omogućava praćenje i procenu uspešnosti strategije i optimizacija koje se primenjuju.

Poboljšava kvalitet sajta: SEO optimizacija podrazumeva pravljenje kvalitetnog i relevantnog sadržaja za korisnike. To ne samo da poboljšava korisničko iskustvo, već i pomaže u privlačenju novih posetilaca koji mogu postati kupci.

Poboljšava korisničko iskustvo: SEO optimizacija podrazumeva poboljšanje korisničkog iskustva, što može da poveća šansu da posetioci postanu kupci. To uključuje poboljšanje brzine učitavanja stranice, lakše navigacije i bolje organizacije sadržaja na web stranici.

Doprinosi konverzijama: Kada se web stranica rangira visoko na pretraživačima, veća je verovatnoća da će posetioci kliknuti na nju i postati kupci. Takođe, SEO optimizacija pomaže u poboljšanju korisničkog iskustva, što može da poveća stopu konverzija.

Smanjuje troškove oglašavanja: Kada se web stranica rangira visoko na pretraživačima, to može da smanji potrebu za oglašavanjem putem plaćenih oglasa. To može da smanji troškove oglašavanja i poveća ROI (povraćaj investicije).

Dugoročni rezultati: SEO optimizacija je dugoročni proces, što znači da će postignuti rezultati biti vidljivi duži vremenski period. To može da pomogne u održavanju stabilnog protoka poseta i konverzija na web stranici, što će dugoročno doprineti rastu poslovanja.

Zbog svega ovoga, SEO optimizacija može biti ključni faktor u povećanju prodaje i uspehu vašeg poslovanja. SEO optimizacija pomaže u privlačenju ciljne publike, povećava vidljivost, poboljšava korisničko iskustvo i smanjuje troškove oglašavanja, što sve zajedno povećava šanse za konverziju posetilaca u kupce.

Kome SEO optimizacija može da pomogne?


SEO optimizacija može biti korisna za vlasnike sajtova i poslovne ljude iz mnogih razloga:

Povećanje prometa na sajtu: Kada je vaša web stranica bolje rangirana na pretraživačima, više ljudi će biti u mogućnosti da je pronađe i poseti. To povećava broj posjetilaca na sajtu i omogućava vam da dosegnete veću publiku.

Poboljšanje kvaliteta posetilaca: SEO optimizacija može pomoći da se ciljaju pravi posjetitelji, oni koji su zainteresovani za vaše proizvode ili usluge. To dovodi do većeg broja korisnika koji su spremni da izvrše neku akciju, kao što je kupovina proizvoda ili korištenje vaših usluga.

Povećanje prodaje i prihoda: SEO optimizacija može dovesti do povećanja prodaje i prihoda preko vašeg sajta, tako što će vaše proizvode ili usluge biti vidljiviji i dostupniji za kupce. To također pomaže u povećanju vašeg profita i smanjenju marketinških troškova.

Poboljšanje brendiranja i prepoznatljivosti: SEO optimizacija može pomoći u poboljšanju prepoznatljivosti vašeg brenda i stvaranju većeg povjerenja među vašim potencijalnim kupcima. Visoki rang na pretraživačima ukazuje na kvalitetu vašeg sadržaja i relevantnost za korisnike, što može poboljšati vaš ugled.

Konkurentnost na tržištu: SEO optimizacija može pomoći u održavanju konkurentnosti na tržištu, posebno ako vaša konkurencija već koristi SEO. Ako ne optimizujete svoju web stranicu, vaša konkurencija bi mogla steći prednost i privući veći broj kupaca.

Primeri uspešnih SEO optimizacija


Postoji mnogo primera uspešnih SEO optimizacija, a ovde su neki od najznačajnijih:

Airbnb - Airbnb je uspešno primenio SEO strategiju koja se fokusira na dugi rep ključnih reči i kreiranje kvalitetnog sadržaja na svom blogu. To je pomoglo da se njihov sajt rangira visoko za ključne reči poput "najam stanova za odmor" i "alternativa hotelu".

HubSpot - HubSpot je uspešno koristio SEO optimizaciju za kreiranje kvalitetnog sadržaja i izgradnju linkova, što je dovelo do velikog povećanja saobraćaja na njihovom sajtu i poboljšanja njihovog rangiranja za ključne reči.

Moz - Moz je uspešno koristio SEO optimizaciju kako bi stvorio kvalitetan sadržaj na svom blogu i optimizovao svoju tehničku strukturu sajta. To je dovelo do povećanja saobraćaja i poboljšanja njihovog rangiranja za ključne reči.

Evo nekoliko primera uspešnih SEO optimizacija i uspešnih ROI (povraćaj investicije) SEO optimizacija:

povraćaj investicije

Primer uspešne SEO optimizacije: Red Bull
Red Bull
je brend koji je poznat po svojim energetskim napicima, ali takođe ima i jaku online prisutnost. Njihova SEO strategija uključuje upotrebu relevantnih ključnih reči u naslovima i opisima članaka, kao i kreiranje kvalitetnog sadržaja koji korisnicima pruža korisne informacije. Ovo je dovelo do velikog povećanja organskog saobraćaja i povećanja vidljivosti brenda na internetu.

Primer uspešne ROI SEO optimizacije: Dollar Shave Club
Dollar Shave Club
je online prodavnica za muškarce koja nudi mjesečnu pretplatu za isporuku brijača i drugih proizvoda za brijanje. Koristeći SEO strategiju koja se fokusira na ciljane ključne reči i optimizaciju sadržaja, Dollar Shave Club je uspeo da poveća svoj organski saobraćaj i poboljša ROI za svoje SEO napore.

Primer uspešne ROI SEO optimizacije: Blue Nile
Blue Nile
je online prodavnica dijamantskog nakita. Njihova SEO strategija uključuje upotrebu relevantnih ključnih reči, optimizaciju sadržaja i kreiranje kvalitetnih linkova. Ovo je dovelo do značajnog povećanja organskog saobraćaja i povećanja ROI za njihove SEO napore.

Primer uspešne ROI SEO optimizacije: Mint.com
Mint.com
je online alat za upravljanje finansijama. Njihova SEO strategija uključuje upotrebu ciljanih ključnih reči u naslovima i opisima stranica, kao i kreiranje kvalitetnog sadržaja koji se fokusira na korisničko iskustvo. Ovo je dovelo do velikog povećanja organskog saobraćaja i povećanja ROI za njihove SEO napore.

Svi ovi primeri pokazuju kako dobra SEO optimizacija može dovesti do povećanja vidljivosti, povećanja saobraćaja i poboljšanja ROI za online biznis.

SEO faktori koji utiču na bolju poziciju vašeg sajta na Guglu


Kvalitetan sadržaj

Da bi vaš sajt bio dobro rangiran na pretraživaču, veoma je važno da imate kvalitetan sadržaj na sajtu koji će Gugl predložiti korisnicima kada pretražuju određene ključne reči. Šta odlikuje kvalitetan sadržaj? Kvalitetan sadržaj pruža relevantne odgovore na upit korisnika. Manje je bitno koliko će reči sadržati vaš tekst, već je bitnije koliko ćete ga stručno napisati. Nekada je dovoljna i jedna rečenica sa relevantnim podacima da bi korisnici bili zadovoljni odgovorom, dok je ponekad potrebno detaljnije opisati određeni pojam i umetnuti slike, video i audio zapise.

Dolazni linkovi

Dolazni linkovi predstavljaju dodatni podstrek internet pretraživaču da vaš sajt bude bolje rangiran. Kada korisnik klikne na dolazni link, automatski će biti preusmeren s jednog sajta na drugi. Dolazni linkovi su veoma važni za vašu poziciju na Guglu. Veoma je bitno da veći broj kvalitetnih sajtova ima linkove ka vašem sajtu i ka vašem sadržaju.

Odlazni linkovi

Pored značajnosti dolaznih linkova, ne treba zanemariti ni odlazne linkove. Kvalitetni odlazni linkovi mogu indirektno uticati na bolje rangiranje vašeg sajta u pretraživačima i veću posećenost. Jedan od bitnih faktora za bolju poziciju na Guglu jeste postavljanje odlaznih linkova na vašem sajtu koji će korisnika automatski usmeriti ka drugom sajtu. Potrudite se da postavljate linkove ka sajtovima koji su relevantni i korisni za nekog ko klikne na odlazni link. Bilo bi dobro da linkujete ono što je tematski podudarno sa sadržajem o kojem se govori na vašoj stranici.

Oznaka domena

Nacionalni domen je važan faktor za rangiranje. Ukoliko je vaš sajt na rs. domenu, pretraživač će taj sajt automatski bolje rangirati u Srbiji prilikom pretraga na srpskom jeziku. Određena istraživanja potvrđuju da će korisnici radije kliknuti na sajt koji ima nacionalni domen nego na generički (.info, .com).

HTTPS

HTTPS enkriptuje podatke između korisnika sajta i samog sajta – od podataka koje korisnik šalje sajtu i one podatke koje korisnik dobija sa sajta. Osnovna razlika između HTTPS i HTTP protokola je u tome što HTTP nije zaštićen i vaše poverljive informacije veoma lako mogu dospeti do trećeg lica. HTTPS je protokol koji štiti privatnost korisnika koji gleda neki sajt, ali i privatne podatke, poput lozinke, kreditne kartice i druge poverljive informacije. Čak i kada bi enkriptovani podaci došli u posed trećeg lica, bilo bi jako teško ili nemoguće enkriptovati ih. Gugl će uvek bolje pozicionirati onaj sajt koji radi preko HTTPS-a i tako mu omogućiti veću vidljivost na internetu.

Optimizacija sajta za mobilne uređaje

Optimizacija sajta za mobilne uređaje predstavlja važan faktor za rangiranje na Guglu. Ukoliko vaš sajt nije optimizovan za mobilne uređaje, izgubićete dosta organskog saobraćaja jer se oko 60% pretraga danas vrši upravo preko mobilnih uređaja i zbog toga je važno da obratite pažnju kako vaš sajt izgleda preko laptopa, računara, ali i preko manjih ekrana.

SEO optimizacija ukratko


Sve ove gore pomenute aktivnosti sastavni su deo SEO optimizacije na kojoj rade timovi sastavljeni od programera, marketinških stručnjaka, dizajnera i tekstopisaca. SEO firma koja objedinjuje eksperte za ove oblasti je upravo naša Spektrum kooperativa. Analiziraćemo vaš sajt i daćemo vam sugestije šta treba da se uradi na vašem sajt da biste u što kraćem roku značajno poboljšali svoju poziciju na Guglu.

SEO agencija koja ima uspešne projekte iza sebe je upravo ona firma koju treba da angažujete. Mi vam možemo pokazati naše uspešne projekte i garantovati da ćete biti zadovoljni našim radom. Neki od sajtova naših klijenata imaju posećenost veću od više stotina hiljada mesečno. Kako bismo postigli iste rezultate na vašem sajtu, potreban je kontinuiran rad i posebno kontinuirana proizvodnja sadržaja na jedan kvalitetan i ispravan način. Pogledajte šta na svom sajtu radi vaša konkurencija koja se na pretraživaču bolje kotira od vas i videćete deo onoga što je potrebno da biste bili prvi na Guglu.

SEO optimizacija sajta je potpuno usavršenje vašeg sajta koje treba da dovede do značajnog unapređenja vašeg biznisa i do višestruko isplaćene investicije u SEO optimizaciju.

SEO optimizacija je najisplativija i najsigurnija investicija u vaše poslovanje. Uz nju će vaša popularnost rasti a vaš sajt i vaše društvene mreže imaće pregršt kvalitetnog materijala koji će vam pribavljati nove klijente, nove pratioce i nove posetioce vašeg sajta. Sem toga, SEO optimizacija je i statistička analiza posetioca vašeg sajta koja je od ogromne važnosti za donošenje povoljnih odluka o smeru u kojem će se kretati vaše poslovanje u budućnosti.

Da bismo dogovorili sve detalje u vezi sa SEO optimizacijom i da biste nam preneli svoje želje i informisali nas o svom radu, kontaktirajte nas na telefon: 062234251 ili na i-mejl kontakt@spektrum.rs

5 najvažnijih razloga zašto je značajna SEO optimizacija sajta


SEO optimizacija sajta je proces koji objedinjuje skup različitih aktivnosti, strategija, metoda koje imaju za cilj da vaš sajt bude bolje rangiran u rezultatima pretrage svih pretraživača, što dovodi do veće posećenosti, kao i do povećanja prodaje i prihoda.

zašto je značajna seo optimizacija sajta

Mnogi se pitaju, da li SEO znači trošak ili investiciju? Da li mi je SEO optimizacija sajta potrebna i u 2021. godini? Imamo jasan odgovor. SEO optimizacija sajta predstavlja osnovu za uspeh vašeg poslovanja. Primenom adekvatnih strategija, vaš sajt će se bolje rangirati prilikom pretraživanja određenih ključnih reči koje se tiču vašeg poslovanja, što će dovesti i do povećanja posećenosti sajta.

Preduzetnici koji vode manje ili veće preduzeće, imaju potrebu da njihov sajt bude na boljoj poziciji na Guglu. Međutim, usled nedovoljno vremena ili znanja da se posvete ovom poslu, postoje ljudi koji su stručni u ovoj oblasti i koji će optimizovati vaš sajt za pretraživače. SEO stručnjaci ulažu napore da sajt bude prilagođen algoritmima koje je Gugl uveo.

Ukoliko želite da vaš sajt bude na vrhu rezultata pretrage, Spektrum kooperativa će primenom adekvatnih strategija, učiniti da vaš sajt bude lako dostupan korisnicima. Kontaktirajte nas na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na broj: 062/234-251, kako bismo poboljšali rangiranje i performanse vašeg sajta.

Navodimo 5 razloga zašto je SEO optimizacija sajta značajna za poslovanje:

1) Bolja pozicija na Guglu

Tim stručnjaka koji adekvatno uradi SEO optimizaciju vašeg sajta, povećaće šanse za veću posećenost sajta. Dobijaćete veći broj upita od posetilaca, što će dovesti do većeg interesovanja za uslugama i proizvodima koje imate u ponudi. S obzirom da živimo u eri digitalizacije, internet je nezaobilazan u našoj svakodnevnoj komunikaciji, a posebno u poslovanju, jer je vodeći medij za promociju. Za razliku od tradicionalnih metoda oglašavanja, internet vam omogućava da doprete do šire ciljne publike. Prema tome, dobro pozicioniranje vašeg sajta na Guglu predstavlja jedini način da vas drugi lako pronađu na internetu. Pored toga što je bitno da zauzmete dobru poziciju na Guglu, takođe je važna i SEO optimizacija sajta koja će učiniti da zadržite dobru poziciju sajta na pretraživaču.

2) Jačanje svesti o vašem brendu

Veliki broj ljudi svakodnevno koristi pretraživače, što znači da visoka pozicija vašeg sajta na Guglu omogućava vašim potencijalnim klijentima da vas lako pronađu. Redovno prikazivanje i pominjanje vašeg brenda uticaće na potrošače tako što će stvoriti vezu između ključnih reči i vašeg brenda. Na primer, ukoliko se bavite proizvodnjom kvalitetnog belog vina, kupci će pomisliti upravo na vaš brend, kad god požele da nabave ovo piće. Na ovaj način možete postati sinonim za kvalitet i steći poverenje velikog broja potrošača, što će uticati na povećanje vašeg profita. Prema tome, viša pozicija na Guglu pruža veću posećenost i prepoznatljivost vašeg brenda, pa samim tim i veći profit.

3) Pruža evidentno dobre rezultate i povoljna je

Strategije i tehnike, koje se primenjuju prilikom SEO optimizacije sajta, usklađene su sa poslednjim standardima i uvek funkcionišu. Nakon što shvatite da SEO optimizacija sajta ima dobar uticaj, odlučićete da je primenite. Sledeća bitna stvar jeste to što optimizacija sajta nije skupa. Iako postoje drugi oblici online marketinga, poput PPC-a koji vam može brže pružiti rezultate ili SMM koji može doprineti vašem brendu, ipak se preporučuje da SEO optimizacija bude osnova vašeg online poslovanja. S obzirom na to da Gugl svake godine uvodi nove algoritme za pretraživače, najbolje i najpovoljnije rešenje jeste da angažujete SEO stručnjake.

4) Mobile-friendly sajt

Skoro 50% pretraga se izvrši preko mobilnih telefona, dok 57% korisnika ne veruje preduzeću čiji sajt nije optimizovan. Kada je vaš sajt mobile-friendly, to znači da se sajt može otvoriti na svakom mobilnom uređaju, odnosno, sajt se prilagođava različitim veličinama ekrana. Bitnu ulogu ima i brzina sajta. Posetioci žele da se vaš sajt brzo učita, kako bi odmah dobili odgovore na svoje zahteve. Iskustvo koje posetioci steknu na vašem sajtu presudno će uticati na njihovu impresiju o vašem biznisu i odluku da li će se odlučiti na kupovinu vašeg proizvoda/usluge.

5) Usluge SEO optimizacije sajta koriste i vaši konkurenti

Iako su nekada postojali sajtovi na visokim pozicijama na Guglu, bez sprovođenja bilo kakvih strategija i metoda za bolje rangiranje, danas takvi sajtovi skoro i da ne postoje. Kako smo spomenuli da je internet veoma zastupljen u poslovanju, svi su shvatili koliko je značajno biti dobro pozicioniran na pretraživačima i počeli su da ulažu dosta truda i vremena da bi zauzeli dobru poziciju na Guglu. Sajtovi koji se nalazi u top 5 na prvoj strani Gugla sprovode određenu vrstu marketinga. Skoro 90% marketinških stručnjaka kaže da, njihovi napori, koji su uloženi u marketing, imali su pozitivan uticaj na poslovanje. Možemo zaključiti da bi svako preduzeće danas trebalo primenjivati adekvatne SEO strategije radi ostvarivanja veće i kvalitetnije prisutnosti na internetu.

Ukoliko želite da budete ispred svojih konkurenata, ulaganje u SEO optimizaciju sajta za pretraživače pružiće vam veliku prednost.

Naš tim iz Spektrum kooperative poboljšaće poziciju vašeg sajta na Guglu, što će samim tim povećati protok organskog saobraćaja ka vašem sajtu i tako uvećati vašu prodaju proizvoda ili usluga. Možete nas kontaktirati na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na broj: 062/234-251.

Optimizacija sajta - cena


Želite da budete prvi na Guglu? Potrebna vam je SEO optimizacija sajta jer želite da se vaš sajt pojavljuje na prvoj stranici Gugla za različite pretrage koje su u vezi sa vašim poslovanjem, uslugama koje pružate ili robom koju prodajete? Da li znate da neki od sajtova naših klijenata imaju mesečnu posećenost veću od više stotina hiljada poseta koje nastaju samo preko internet pretraga? Optimizacijom sajta maksimiziraćete šanse da povećate broj svojih klijenata, mušterija ili novih poslovnih partnera, povećaćete svoj profit - prodati više usluga ili proizvoda. I, što je najvažnije, oni će tražiti vas a ne vi njih, i dolaziće do vas svi oni koji tragaju internetom za onim što vi nudite. Izrada sajta i SEO optimizacija su jedan od ključnih koraka koji idu uz osnivanje firme.

Zanima vas cena optimizacije sajta? Kontaktirajte nas na telefon: 062234251 ili na i-mejl: kontakt@spektrum.rs.

Mi smo prvi na Guglu za brojne pretrage koje su u vezi sa našim poslovanjem. Više od 70 odsto naših klijenata nalaze nas preko Gugla, dok nas ostatak nalazi preko preporuka ili društvenih mreža. Samim tim, ukinuli smo prodajno odeljenje jer nam ugovaranju poslova najviše doprinosi sam Gugl. Do sada nije postojala pretraživačka fraza koju nismo uspeli da rangiramo na prvo mesto na Guglu ili bar na prvu stranicu rezultata pretrage. Isto tako, do sada nije postojao klijentov zahtev koji nismo uspeli da ispunimo.

Da bi se odredila cena optimizacije sajta, potrebno je da najpre analiziramo vaš sajt kako bi ustanovili koje njegove nedostatke bi trebalo ispraviti kako bi zadovoljio tehničke kriterijume po kojima Gugl rangira sajtove. Ispravljanje takvih nedostataka neophodno je da bi optimizacija sajta bila uspešna. Najpre, vaš sajt treba da zadovolji kriterijume bezbednosti, brzine, prilagođenosti za sve uređaje i sve širine ekrana na kojima ga vaši posetioci posećuju - za ekrane mobilnih telefona, laptopova, tableta i desktop računara.

Nezavisno od takvih radova, čija se cena može kretati od par desetina do par stotina evra, cena koju mi kao SEO agencija naplaćujemo za optimizaciju sajta po jednoj ključnoj reči je od 80 pa do više stotina evra u zavisnosti od broja konkurentnih sajtova, težine rangiranja vaše stranice i pozicije koju trenutno zauzima. Dosta povoljnija cena je ukoliko nam vi pripremite tekstove koji su nam potrebni a za koje bi vam dali uputstva po početku rada kako bi trebalo da izgledaju. Mi svakako spadamo među najkvalitetnije i najuspešnije SEO agencije a istovremeno spadamo i među najpovoljnije.

Ne zaboravite da sadržaj vašeg sajta mora da bude relevantan za oblast kojom se bavi, i da na relevantan način informiše vaše posetioce o oblasti vašeg poslovanja. Važno je da posetilac vašeg sajta pošto poseti vaš sajt nema potrebe da istu informaciju traži na nekom drugom sajtu. Da bi se to postiglo potrebno je kreirati sadržaj koji u potpunosti posetiocu pruža ono što ga zanima i zbog čega vrši internet pretragu.

Iz meseca u mesec zajedno bi pratili rast pozicije vašeg sajta. Garantujemo da će doći do osetnog rasta posećenosti vašeg sajta u trenutku kada se bude pozicionirao na prvu stranicu Gugl pretraga. Osim SEO optimizacije mi imamo još brojne načine da povećamo posećenost vašeg sajta.

Kontaktirajte nas da bismo vam poslali preciznu ponudu o ceni SEO optimizacije nakon što analiziramo vaš sajt. Takođe, ćemo vam dati naše mišljenje o tome koja vrsta internet promocije bi bila najbolja za vaše poslovanje. Na sastanku sa vama pokazaćemo vam impresivne rezultate koje smo postigli na sajtovima naših klijenata i osmislićemo najefektniju marketinšku strategiju za poboljšanje vašeg poslovanja.

Da bismo dogovorili sve detalje u vezi sa SEO optimizacijom i da biste nam preneli svoje želje i informisali nas o svom radu, kontaktirajte nas na telefon: 062234251 ili na i-mejl: kontakt@spektrum.rs

SEO optimizacija sajta turističke agencije


Turistička agencija ima veliku potrebu da svoje turističke aranžmane predstavi novim potencijalnim klijentima koji će uživati u putovanju. Zato je važno da se turistički aranžmani pojavljuju prvi na Guglu ili na prvoj stranici Gugla. Veb stranice koje se organski pojavljuju prve na Guglu i nemaju pored sebe oznaku da su sponzorisane, posećenije su od plaćenih reklama koje se pojavljuju prve na Guglu i pored sebe imaju oznaku da su sponzorisane.

Turistički aranžmani koji će se pojavljivati prvi na Guglu su oni koji su postavljeni na tehnički besprekoran sajt i koji su na kvalitetan način predstavljeni. Najkvalitetnije predstavljene informacije o određenoj temi, koje su često ažurirane i dopunjavane, na kraju će, posle određenog vremena, završiti na prvoj stranici Gugla. Impresionirani čitalac će postati i verni klijent, posebno još i ako bude u potpunosti zadovoljan pruženom uslugom. Da bi ste bili prvi na Guglu najbolje je angažovati i profesionalne programere i profesionalne tekstopisce koji imaju dokazanog uspeha u SEO optimizaciji. SEO optimizacija za turističku agenciju je usluga za koju programerska firma Spektrum kooperativa može da garantuje uspešnost i isplativost investicija u SEO optimizaciju.

Rezultati SEO optimizacije vide se u periodu od jednog do šest meseci tokom kojih se proizvodi i objavljuje kvalitetan sadržaj na teme koje treba da se pojavljuju na prvoj stranici Gugla. Međutim, sajt najpre mora biti tehnički savršen jer je i to kriterijum koji je bitan kod optimizacija za Gugl. Sem toga, preporučujemo instaliranje statističkih alata za sakupljanje podataka o posetama sajtu kako bi se analiza tih podataka mogla upotrebiti za unapređenje poslovanja i veću uspešnost u radu turističke agencije.

Dakle, optimizacija sajta je jedan sveobuhvatan proces koji zahteva da imate tehnički savršen sajt, kvalitetan sadržaj, profesionalno napisane tekstove i analizu prikupljenih podataka. Spektrum kooperativa, kao programerska firma ali i marketinška i konsalting firma, priprema vaše poslovanje za budućnost, unapređuje ga, pronalazi vam nove klijente i otvara nova tržišta. Spektrum kooperativa – zajedno sa vama stvaramo budućnost poslovanja!

Da bismo dogovorili sve detalje u vezi sa SEO optimizacijom i da biste nam preneli svoje želje i informisali nas o svom poslovanju, kontaktirajte nas na telefon: 062234251 ili na i-mejl: kontakt@spektrum.rs

Garantujemo prvo mesto na Guglu


Milijarde ljudi svakodnevno pretražuju internet. Ali samo manje od 5 odsto posećuje rezultate koji se pojavljuju na drugoj stranici rezultata. Zato je važno biti na prvoj stranici Gugla.

Ukoliko se vaš sajt pojavljuje kao prvi na Guglu za različite pretrage koje su u vezi sa vašim poslovanjem i vašim uslugama, imaćete na sajtu veliki broj poseta ljudi koji traže upravo to što vi nudite. Na taj način povećaćete profit i generalni uspeh vašeg preduzeća. To je razlog zašto se danas mnogi utrkuju da budi prvi na Guglu.

Mi smo programerska firma koja garantuje da ćete biti prvi na Guglu za različite pretrage koje su u vezi sa vašim poslovanjem. U slučaju neuspeha ugovorom se obavezujemo da ćemo klijentu vratiti novac. Međutim, do sada neuspeha nije bilo. Odnosno, nije postojala ključna reč za koju nismo uspeli da klijenta pozicioniramo da zauzme prvo mesto na Guglu. Iz tog razloga, sajtovi naših klijenata imaju posećenost veću od više stotina hiljada mesečnih poseta samo preko internet pretraga. To im daje vodeću poziciju u svojim industrijama.

Ukoliko želite da optimizujemo i sajt vaše firme da biste bili prvi na Guglu, ili želite da saznate kako možemo da unapredimo vaše poslovanje, pišite nam na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili nas pozovite na telefon: 062234251.

Ukoliko se pojavljujete kao prvi u pretraživaču, vaša firma će naći mnogo veći broj klijenata, partnera, i prodaće mnogo više usluga i proizvoda od konkurencije koja ne ulaže u optimizaciju sajta za Gugl.

Gugl rangira sajtove prema važnosti za određenu oblast poslovanja. Ali pored rangiranja prema kvalitetu sadržaja koji se nalazi na vašem sajtu, Gugl takođe procenjuje ukupni kvalitet vašeg sajta - njegovu bezbednost, dizajn i funkcionalnost. Gugl daje uputstva za sprovođenje najboljih metoda SEO optimizacije kako bi vaš sajt potencijalno bio prvi na Guglu.

Mi u potpunosti vladamo najboljim metodama SEO optimizacije sajta za Gugl. Naše ogromno iskustvo i brojni zadovoljni klijenti pokazatelj su da nećete pogrešiti ako nas angažujete da optimizujemo vaš sajt.

Na osnovu analize posetilaca vašeg sajta, savetujemo vas kako je najbolje da proširite svoje poslovanje, pridobijete nove klijente i osvojite nova tržišta. Kako bi vaš sajt imao sve neophodne elemente potrebne za prikupljanje informacija o vašim posetiocima pre svega ga moramo tehnički unaprediti a zatim pristupiti SEO optimizaciji za gugl.

Optimizacija sajta zahteva da sajt najpre bude usklađen sa najboljim tehničkim kriterijumima izrade sajta u smislu bezbednosti sajta, prilagođenosti za različite ekrane, čitljivosti i dizajna. Tehnički savršen sajt je najbolja preporuka Guglu da vaš sajt bolje rangira u Guglu. Samo uz kvalitetan sadržaj vaš sajt može da se nađe na prvoj stranici gugla.

SEO optimizacija podrazumeva potpunu modernizaciju i unapređenje sajta. Izborom SEO optimizacije, povećaćete broj posetilaca na vašem sajtu, ali ćete imati i tehnički savršen sajt koji će značajno doprineti vašem poslovanju.

Nećete pogrešiti ako nas angažujete da vodimo računa o vašem sajtu. Naša strast za tehničkim savršenstvom ulepšaće budućnost vašeg poslovanja!

Ukoliko mislite da vaš proizvod ili usluge nisu dovoljno vidljivi na pretraživačima i želite da imate mogućnost da ih učinite dostupnijim korisnicima, Spektrum kooperativa će pozicionirati vaš sajt na prvoj strani Gugla i tako učiniti vaš sajt efikasnim delom vašeg poslovanja. Za više informacija možete nas kontaktirati na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na telefon: 062/234-251.

Vaša SEO agencija Spektrum kooperativa!

kontaktirajte nas

Mi smo profesionalna konsultantska, marketinška, programerska i SEO agencija koja unapređuje poslovanje svojih klijenata.

www.spektrum.rs
kontakt@spektrum.rs
062234251
Viber/WhatsApp:+38162234251