Šta treba da znam pre izrade sajta

Sve što treba da znate pre izrade sajta...

šta treba da znam pre izrade sajta
i-mejl
telefon

Šta treba da znam pre izrade sajta...


Glavni zadatak za svakoga poslodavca, koji odluči da svoje poslovanje premesti na internet, jeste izrada sajta. Pored toga što treba da angažujete iskusnu firmu, za kvalitetno izrađen sajt potrebno je i vaše angažovanje. To je kompleksan i kreativan posao koji započinje vašom odlukom. Postoje mnoga pitanja na koja treba dati odgovor pre izrade sajta. Celokupan proces izrade sajta zahteva stručnost i detaljno planiranje jer od kvaliteta vašeg sajta zavisi i uspeh vašeg poslovanja.

šta treba da znam pre izrade sajta

Ukoliko planirate da vaše poslovanje premestite na internet, Spektrum kooperativa vam nudi uslugu izrade sajta, koja je u skladu sa pravilima SEO optimizacije za pretraživače. Možete nas kontaktirati na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na broj 062/234-251.

Ukoliko još uvek nemate sajt, ovaj članak će vam pomoći da shvatite na šta je potrebno obratiti pažnju pre izrade sajta.

Izaberite pravi domen i hosting za vaš sajt


Da biste imali vaš sajt, potrebno je da imate domen (ime sajta) i hosting (prostor) koji iznajmljujete da bi vaš sajt bio vidljiv korisnicima 24/7.

Domen znači ime vašeg sajta. Odabir domena je veoma značajan faktor, kako za vaše marketinške strategije, tako i za SEO optimizaciju za pretraživače. Ukoliko se dvoumite koje ime odabrati za sajt, preporučujemo vam da izaberete ime koje se poklapa s imenom vašeg brenda. Podudaranje imena sajta sa imenom vašeg brenda omogućiće korisnicima da vas lakše pronađu na internetu.

Pročitajte više o pravilnom izboru domena.

Nakon što se odlučite za domen, potrebno je da izaberete hosting kompaniju koja će vašem sajtu pružiti prostor na internetu da bio neprekidno dostupan korisnicima. Dužnost hosting kompanije jeste da obezbedi da vaš sajt bude vidljiv korisnicima 7 dana u nedelji. Što se tiče cene hostinga, ona može varirati od par hiljada dinara do par desetina hiljada dinara na mesečnom nivou.

Danas je uglavnom zastupljeno da hosting kompanije nude i registraciju domena, te tako, korisnici na jednom mestu mogu registrovati i ime sajta, ali i zakupiti prostor na internetu.

Odabir platforme


Jedan od zahteva klijenata jeste i odluka u kojoj platformi će se praviti sajt. Trenutno najpopularnija platforma za izradu sajta jeste Wordpress. Wordpress pruža jednostavnost korišćenja i kreiranje i vođenje bloga na sajtu. Blog je najbolje mesto na sajtu na kom ćete objavljivati nov sadržaj i informisati korisnike o vašim proizvodima/uslugama.

Nisu svi web dizajneri podjednako stručni za korišćenje različitih platformi, programskih jezika, kvaliteta dizajna i drugo. Prema tome, opredelite se za iskusnog web dizajnera koji će uspeti da ostvari vaše zamišljene planove.

Dizajn sajta


Veoma je važno da pre izrade sajta spremite originalne tekstove, fotografije, video i audio zapise koje želite da se nađu na vašem sajtu. Zadatak web dizajnera jeste da vaš sadržaj organizuje na najbolji način i tako stvori kompaktnu celinu koja će biti idealna za predstavljanje korisnicima.

Kvalitetan dizajn sajta olakšaće iskustvo korisnika na vašem sajtu.

Razmislite o čemu biste mogli da kreirate sadržaj za vaš sajt. Odgovori na sledeća pitanja će vam omogućiti da se lakše odlučite:

- Zašto želite da pokrenete sajt?

- Zašto želite da pokrenete sajt?

- Zašto želite da pokrenete sajt?

Pre izrade sajta veoma je važno da obratite pažnju na detalje i zapišete ih, da bi web dizajner ispunio vaše zahteve.

Odredišna strana vašeg sajta bi trebala da sadrži osnovne informacije o vašem poslovanju, proizvodima/uslugama. Nakon što sastavite tekst, potrebno je da ga prosledite lektoru kako tekst ne bi imao slovne ili gramatičke greške, a zatim, tekst možete poslati u elektronskoj formi web dizajneru.

Ukoliko se dvoumite koje opcije bi vaš sajt trebao imati, možete posetiti sajtove vaših konkurenata da biste utvrdili zajedničke elemente svih tih sajtova, a zatim vaše zamišljene planove saopštite svom web dizajneru.

Razmislite o sledećim pitanjima:

- Na kom jeziku želite da bude sadržaj vašeg sajta?

- Pored osnovnih podataka o vašem poslovanju, da li je potrebno da vaš sajt sadrži opcije poput ,,onlajn zakazivanje“, ,,rezervacije“ i drugo.

- Da li želite da korisnici imaju mogućnost registracije na sajtu ili želite forum?

Osnovni zadatak web dizajnera jeste da vaše planove realizuje, ali i da vas posavetuje i predloži bolje mogućnosti za vaš sajt.

Cena izrade sajta


Cena izrade sajta može varirati od nekoliko hiljada dinara do nekoliko stotina hiljada, u zavisnosti od toga kakav sajt želite. Postoje značajne razlike u cenama ukoliko želite da vaš sajt ima, na primer, samo blog, koji je jednostavniji za izradu ili možda internet prodavnicu, čija je izrada zahtevnija i koja može trajati i nekoliko nedelja. Cena najpre zavisi od vremena koje je potrebno izdvojiti za kvalitetno izrađen sajt. Da biste znali koliko će koštati izrada vašeg sajta, najbolje rešenje jeste da kontaktirate programersku firmu koja će sprovesti analizu, a zatim vam saopštiti detaljne informacije.

SEO optimizacija sajta i marketing na društvenim mrežama


SEO optimizacija je postupak koji podrazumeva primenu niza strategija i tehnika radi boljeg rangiranja vašeg sajta na Guglu. Nakon adekvatne SEO optimizacije, korisnici će pronaći vaš sajt na vrhu rezultata pretrage na Guglu, što će uticati na veću preglednost vašeg sajta i bolje poslovanje. Nije dovoljno imati sajt, ukoliko on ne prati pravila koja nalaže SEO optimizacija za pretraživače.

Detaljnije o SEO optimizaciji možete pročitati u nastavku: https://spektrum.rs/seo-optimizacija

Seo optimizacija sajta podrazumeva i promovisanje vašeg sadržaja na društvenim mrežama što pruža veću vidljivost vašeg sadržaja na internetu.

Zaključujemo da je izrada sajta proces koji zahteva vreme, trud i posvećen rad. Potrebno je primeniti razne strategije i tehnike da bi vaš sajt bio izrađen po pravilima Seo optimizacije za pretraživače.

Ukoliko smatrate da vam je potrebna pomoć, Spektrum kooperativa vam nudi uslugu izrade sajta radi vašeg uspešnijeg poslovanja. Budite slobodni da nas kontaktirate na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na broj 062/234-251.

vaša Spektrum kooperativa!

kontaktirajte nas

Mi smo profesionalni tim u oblasti web i grafičkog dizajna, softverskog razvoja i marketinga. Imamo inovativna, atraktivna i brza rešenja za vašu upečatljivu internet prezentaciju. Kontaktirajte nas za pomoć u bilo kojoj fazi vašeg projekta.

www.spektrum.rs
kontakt@spektrum.rs
062234251
Viber/WhatsApp:+38162234251